Semalam lagi cik annur dah pon buat resepi nugget ayam..dah bancuh bagai lagi tu ha..tup2 trlupe lo nak beli serbuk roti...sentap kejp..ok..balik kije trs kita singgah bajet nk bawk bekal pagi ni lah...3 kedai kita pusing2 area dengkil tu ha..adoi..xde plk..xtau sama ada jual @ memang xjual langsung..balik2. dah frust..yelah perut berkeroncong..tpi menu yang dihajati xdapt siapkan jugak..so..kita masukkan jelah dlm peti ais dlu..tunggu weekend p cari serbuk roti dekat alamanda lah jawbnya...so dalam dok drive on the way nak balik rumah tu...tb2 terbayang ayam kat dalam peti ais..xtau nk buat ape...erm..google punye google...tb2 naik senarai resepi ayam masak halia...fuh!!tengok pon dah sedap wo..malam tu lepas je isyak..before nak layan citer "Suri Hati Mr Pilot" terus cik annur selongkar bahan..jumpe lo ape yang dicari..dah potong semue dah..tertinggl pulak halia..dah katanya ayam masak halia mesti letak halia kan....tapi dah puas selongkar memang tak jmpe pon...adoi...xtau dah nak pikir ape...cik annur campak jelah serai yang ade dalm peti ais..hahaha..so..ini lah resepi cik annur sendiri k...suke hati je nk buat camne...tapi memng sedap tau..xcaye try lo ....
Bahan-Bahan :
1) ayam dalam 4@5 keping (potong kecik2 pon sedap..tapi cik annur xpotong sebab ayam pon masih beku)
2) 1 biji bawang besar (potong bulat2)
3) 4 ulas bawang putih (hiris halus)
4) 1 ketul halia (potong memanjang) - cik annur ganti dengan serai..halia dah habis
5) sedikit kicap cair
6) satu sudu sos tiram
7) 1 1/2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
8) kunyit dan garam halus (untuk menggoreng ayam)
9) gula
10) sayur (cik annur saja tambah bunga kubis dan lada benggala untuk menambah selara)
Cara-cara:
1) goreng ayam yang disaluti dengan kunyit dan garam (jangan garing sangat-separuh masak)
2) guna minyak yang sama, masukkan bawng putih yang dihiris besrta sedikit hirisan bawang besar untuk naikkan aroma.
3) masukkan ayam yang telah digoreng, kacau sehingga sebati
4) masukkan kicap cair dan sos tiram. kacau sehingga sebati
5) masukkan garam dan gula sedikit dan masukkan sekali tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit. sekiranya pekat, tambah air atas citarasa masing2.
6) taburkan halia @ serai yang dipotong halus untuk menaikkan aroma.
7) apabila sudah kering sedikit, masukkan sayur (xnak pon xpe..menu asal xmasuk, tapi sebba cik annur suka makan sayur, so, masukkan sekali lah.
Comments
Post a Comment